fbpx

Cryotherapie blog – cryotherapie nieuws van Dr.Freeze

Nieuws en artikelen over cryotherapie

Dr.Freeze post regelmatig nieuwe berichten over (whole body) cryotherapie en over ons mooie bedrijf. In dit blog vindt je al deze cryotherapie-artikelen bij elkaar. Heb jij nog vragen of een goed idee voor een cryotherapie onderwerp? Stuur dan een mailtje naar sander@drfreeze.nl.

Afvallen cryotherapie

Afvallen met cryotherapie

Posted by Sander Vogels on  10 september 2020
Reacties uitgeschakeld voor Afvallen met cryotherapie
Category: Blog, Nieuws
Afbeelding Afvallen met cryotherapie

Cryotherapie als ondersteuning bij afvallen en op gewicht blijven

Cryotherapie wordt steeds meer ingezet als ondersteunende behandeling voor als je wilt afvallen. Afvallen met cryotherapie, hoe werkt dat dan? We leggen het uit in dit blogartikel.

Een studie uit 2013 in de Journal of Clinical Investigation* wees uit dat dagelijkse blootstelling aan reguliere koude temperaturen het totale lichaamsvet met ongeveer twee procent verminderde. Dit komt doordat het zogenaamde bruine vetweefsel (BAT), vet verbrandt om te helpen energie te maken wanneer het lichaam wordt blootgesteld aan extreme kou. Deze energie wordt aangewend om het lichaam warm te houden en zo de kou te weerstaan. Er is dus een mechanisme actief dat vet verbrand als gevolg van blootstelling aan koude temperaturen. Dat is de eerste manier hoe cryotherapie helpt bij afvallen.

In een onderzoek uit 2014* werden deelnemers gedurende vier maanden elke nacht blootgesteld aan steeds lagere temperaturen en daarna steeds warmere temperaturen. De onderzoekers ontdekten dat wisselde blootstelling aan koude en dan warmere temperaturen, ervoor kan zorgen dat je bruine vetweefsel beter reageert op deze temperatuurveranderingen. Je lichaam wordt beter in het verwerken van glucose. Dit is niet direct gekoppeld aan gewichtsverlies maar een verhoogde suikerstofwisseling kan je helpen om in de loop van de tijd af te vallen. Deze blootstelling aan kou helpt het lichaam suikers beter te verteren, die anders in lichaamsvet kunnen veranderen.

Samengevat verhoogt cryotherapie de verbranding van vetcellen en helpt het bij de regulatie van glucoseopname waardoor het vetvorming vermindert. Dat is de tweede manier hoe cryotherapie helpt bij afvallen.

Afvallen met cryotherapie in combinatie met voeding en beweging

Veel onderzoek ondersteunt het idee dat cryotherapie het beste werkt wanneer het wordt gecombineerd met andere strategieën voor gewichtsverlies, zoals lichaamsbeweging en een gezond dieet. Een studie uit 2014 in oxidatieve geneeskunde en cellulaire levensduur*, volgde 16 kajakkers van het Poolse nationale team die tien dagen drie minuten cryotherapie deden. De onderzoekers ontdekten dat de cryotherapie het lichaam hielp sneller te herstellen van lichaamsbeweging. Ook hielp het de effecten van reactieve zuurstofsoorten (ROS), die na verloop van tijd ontstekingen en gewichtstoename kunnen veroorzaken, te verminderen.

Een studie uit 2018 in de Journal of Obesity* wees uit dat langdurige cryotherapie een proces in het lichaam activeert dat 'door koude geïnduceerde thermogenese' wordt genoemd. Simpel gezegd brengt het rillen van de kou, ook het verbranden van vet op gang. Dit leidde tot een algeheel verlies van lichaamsgewicht, met name rond de taille, met gemiddeld drie procent. Dat is het derde mechanisme hoe cryotherapie helpt bij afvallen.

Hoeveel calorieën verbrandt je met cryotherapie?

Meerdere studies hebben aangetoond dat je bij regelmatige whole body cryotherapie sessies, zo'n 2000-3300 kilojoules (kJ) kunt verbranden. Dat zijn ongeveer 300 - 500 calorieën. Dat is ongeveer gelijk aan wat je verbrand met een hardloopsessie van 45 minuten. Om gewicht te verliezen, moet je minimaal 500 extra calorieën per dag verbranden dan je nodig hebt. Door dagelijks de cryocabine in te gaan kom je dus al een heel eind. Waarbij we nadrukkelijk willen aangeven dat het niet ter vervanging van sport is, bij een gezonde levensstijl hoor voldoende beweging!

Net als bij hardlopen kunnen cryosessies er overigens ook voor zorgen dat je je verbazingwekkend energiek voelt. De extreem koude temperaturen zorgen namelijk ook voor een golf van "goed gevoel" endorfine en serotonine, waardoor je stemming aanzienlijk verbetert. Mooi meegenomen als je aan het afvallen bent.

Hoe vaak moet je dus dus een cryosessie doen om je metabolisme te verhogen en systematisch gewicht te verliezen? Wij raden aan om, in combinatie met een gezond dieet en voldoende lichaamsbeweging, minimaal om de dag te komen. En zoals voor alle gezonde dingen geldt; hoe meer je het doet hoe beter, want de effecten zijn cumulatief!

Inschrijven nieuwsbrief
voordelen koude douche

Voordelen van koud douchen – deel 2

Posted by Sander Vogels on  21 april 2020
Reacties uitgeschakeld voor Voordelen van koud douchen – deel 2
Category: Blog, Nieuws

De onverwachte voordelen van een koude douche

Waarom die marteling? Dat wordt me heel vaak gevraagd door mensen die er niet aan moeten denken om onder die koude straal te gaan staan. Velen vinden het nog moeilijker dan drie minuten in een cryocabine van -110c. De voordelen zoals in de vorige blog beschreven merken ze toch niet meteen dus wat is het dan waard?
Dat zal ik je zeggen, na een koude douche voel ik dingen die ik nergens anders mee bereik. Dingen die ik meteen voel tijdens en na de koude douche. Het zijn dingen die niet alleen lichamelijk goed zijn maar die me juist mentaal sterker maken, evenwichtige en mijn mind meer in harmonie met mijn lichaam maken.

Dit zijn de voordelen die ik ervaar bij een koude douche:

1. Het geeft je het gevoel dat je de wereld (of in ieder geval je dag) kunt veroveren.
Ja, dat is een gewaagde bewering maar zo voel ik het echt. Het is echt moeilijk om onder een koude douche te gaan staan, laat staan er minutenlang in te blijven. Vrijwel iedereen heeft er een aangeboren weerstand tegen. Maar elke keer dat mijn koude douche beëindig, heb ik het gevoel dat ik mijn interne impulsen heb getemd en dat ik 'in control' ben. Ik krijg die kleine dopamine-kick die je krijgt als je iets bereikt hebt."Hé, als ik dit kan dan kan ik alles!”
In de biologie hebben ze het over 'eustress' wat positieve stress betekent. Het is namelijk stress van iets dat een gunstige uitwerking op je heeft. Elke vorm van groei vereist eustress. Spieren moeten worden gestrest om sterker te worden, je immuunsysteem moet worden blootgesteld aan ziekteverwekkers om veerkrachtiger te zijn en iedereen heeft wat ongemak nodig om mentaal sterker te zijn. Een koude douche afmaken is als het starten van je dag met elke dag een dosis mentale training.

2. Het leert je om mentaal bewust te zijn van je lichaam en je af te stemmen op je lichaam.
Met gadgets en apps kun je van alles meten, van hartslag tot slaap en je stemming. Maar de meeste mensen hebben het vermogen verloren om op zichzelf af te stemmen. Om echt naar hun lichaam te luisteren en wat het hen vertelt over je gezondheidstoestand. Als je onder een koude douche staat, ben je je enorm bewust bent van iedere fysieke sensatie. Dit is zo sterk dat je het niet kan negeren en af te dwalen, je lichaam heeft alle aandacht. Het is een hele directe manier om je geest even te zuiveren en je lichaam echt te voelen.

3. Het is meditatief
Een koude douche laat je iedere keer weer het verbazingwekkende vermogen van ons lichaam zien om zich snel aan onze omgeving aan te passen. Je merkt dat je lichaam van een staat van grote stress naar een fase van kalmte en gewenning gaat en vervolgens naar echt genieten van de effecten van het koude water. De stem in je hoofd zegt eerst 'ik wil dit niet' en verzint van alles om te mogen stoppen. Vervolgens zeg je 'het valt wel mee ik ben al op de helft' om daarna in een fase te komen dat je je spieren voelt ontspannen, het niet meer koud is en je een ongelofelijke energie maar ook rust op voelt komen.

4. Het is een geweldige natuurlijke smart drug
Hoewel het niet iets is dat je kunt inslikken, dus technisch gezien geen smart drug, is het gevoel na een flinke koude douche alsof je hersenen op de meest fantastische manier zijn geëlektrificeerd. Het is als een energieschot die je hersenen wakker maakt. Ik ben totaal geen ochtendmens maar als ik vroeg opsta en een koude douch neem, ben ik de rest van de dag letterlijk tien keer productiever. Dan heb ik niet eens behoefte aan koffie. Sterker nog het werkt veel beter dan koffie.

5. Het is een instant stemmingsverbeteraar
Waar onderzoek naar cryocabines heeft aangetoond dat je serotonine en endorfine aanmaakt door de enorme kouboost, is dit van koud douchen niet hard bewezen in de zin dat het gemeten is. Maar het gaat er wat mij betreft om wat je zelf voelt en persoonlijk wordt ik keivrolijk van een goede koude douche en dat hoor ik ook altijd weer terug van anderen!

6. Het verbetert je koude tolerantie
Dagelijkse koude douches hebben mijn tolerantie voor koude temperaturen enorm verhoogd. Ik loop de hele winter in t-shirts, draag nooit handschoenen of een muts en mijn dikke winterjas hangt al jaren ongebruikt in de kast. Dit komt overeen met een studie die deze gewenning aan kou bij mensen die altijd koud douchen heeft aangetoond.

7. Het herinnert je eraan dat je emoties niet je realiteit zijn
Dit is in het verlengde van het eerste punt. Je voelt je altijd veel kouder in de eerste minuut douchen dan in de laatste minuut. Dit gevoel is geen echte weerspiegeling van de werkelijkheid. Je hebt simpelweg in het begin niet minder lichaamswarmte dan aan het einde. Zo maken koude douches me ervan bewust dat sterke emoties een valse realiteit kunnen creëren en dat ik niet altijd hoef te reageren op elke emotie die ik voel. Hoewel ik er vaak in het begin meteen uit wil springen, herinner ik mezelf er dan altijd aan dat als ik deze emotie gewoon even kan weerstaan, deze ook weer weg zal gaan. Zo wordt je baas over je emoties en dus de baas over je eigen realiteit. Je bent in control en het enig dat je hiervoor hoeft te doen is onder een koude douche gaan staan, hoe gaaf is dat?

Dit is deel 2 uit een serie over de voordelen van koud douchen. Lees hier deel 1.

koude douche
koud douchen voordelen

Voordelen van koud douchen – deel 1.

Posted by Sander Vogels on  6 april 2020
Reacties uitgeschakeld voor Voordelen van koud douchen – deel 1.
Category: Blog, Nieuws

Koud douchen, of hoe je de crisis doorkomt zonder cryocabine

Nu Dr.Freeze gesloten is, moeten we helaas onze -bijna dagelijkse- gang in de cryocabine missen. Voor mijzelf is dit best vervelend want ik heb een aantal kwalen (COPD, rughernia en versleten knieën) waar de cryocabine echt een uitkomst voor is. Ik ben nooit benauwd en heb weinig last van de hernia en de knieen. Verder helpt het me op gewicht te blijven want ik kom vrij snel aan en per keer cabine ben ik toch altijd weer de lunch kwijt aan calorieën. Deze positieve effecten gaven mij ook ooit de drive om Dr.Freeze te starten. Helaas moet ik het zonder doen en dat merk ik meteen op alle vlakken. Hoe kom ik nu dan wel aan mijn dagelijkse portie kou? In ieder geval door koud douchen. Dat werkt niet zo goed als de cryocabine maar het heeft zeker positieve effecten op mijn lichaam. Normaal doe ik dit ook al en wel zo'n drie minuten per keer. Nu ik niet meer de cryocabine in kan, doe ik het nog een stuk langer. Ik kan het ook echt iedereen aanraden, ook naar koud douchen zijn wetenschappelijke studies verricht waarbij diverse voordelen naar voren komen. Ik zet ze even voor je op een rijtje.

Acht effecten van koud douchen

1. Koud douchen bevordert vetverlies. De theorie is dat koude blootstelling bruin vetweefsel (BBT of bruin vet) activeert, waardoor de BBT cellen calorieën verbranden om warmte te genereren. De details zijn in deze studie verder uitgewerkt (Engelstalig).

2. Het verlicht depressie Er zijn verschillende biomechanismen waardoor blootstelling aan kou je humeur zou moeten verbeteren. Deze studie veronderstelt dat blootstelling aan koude het sympathische zenuwstelsel activeert en de afgifte van noradrenaline in de hersenen verhoogt. Dezelfde studie beweert ook dat een koude douche waarschijnlijk een overweldigende hoeveelheid elektrische impulsen van perifere zenuwuiteinden naar de hersenen stuurt, wat zou kunnen werken als een antidepressivum. Een andere studie toonde aan dat baden in koud water de cortisolspiegel verlaagde.

3. Koud douchen verbetert de immuniteit. Koude douches veroorzaken vermoedelijk een verhoging van je stofwisseling, wat resulteert in een toename van de productie van witte bloedcellen. De witte bloedcellen zijn het werkpaard van je immuunsysteem. Een boost in witte bloedcellen is dus beschermend tegen ziekte. Deze studie rapporteerde een statistische significantie in de vermindering van ziekteverzuim.

4. Koud douchen bevordert spierherstel. Dit werkt vermoedelijk omdat koude douches ontstekingen verminderen door de bloedvaten te vernauwen. Deze meta-studie concludeerde dat spierpijn werd vertraagd door onderdompeling in koud water.

Minder onderzochte voordelen van koud douchen

5. Verbetert huid en haar Het is niet zo dat koud water noodzakelijkerwijs goed is voor je huid en haar maar dat van douchen met warm water je haar en huid kunnen uitdrogen en je huid geïrriteerd kan raken.

6. Verhoogt de bloedsomloop. Door het koude water gaat het bloed sneller circuleren om je lichaamstemperatuur op peil te houden.

7. Verbetert de slaap. Veel mensen geven aan dat ze beter slapen als hun lichaam en omgeving iets koeler zijn. Een koude douche nemen heeft natuurlijk een verkoelend effect op je lichaam.

8. Verhoogt het testosteronniveau. Blijkbaar verlagen koude douches de temperatuur van het scrotum, waardoor een optimale productie van sperma en testosteron mogelijk wordt.

Nu zou je denken, 'is dit waarvoor ik iedere dag die marteling moet ondergaan? Dat koud douchen is me dat allemaal niet waard!'. Welnu, behalve deze wetenschappelijk onderzochte voordelen zijn er nog andere voordelen die het voor mij persoonlijk nog veel waardevoller maken. Werkelijk iedereen om mij heen die dagelijks koud doucht, zegt dat dit eigenlijk de dingen zijn waardoor ze er echt een kick van krijgen. Die ga ik in mijn volgende blog behandelen!

 

koud douchen

Dr.Freeze Utrecht foto

Open dag Dr.Freeze Utrecht

Posted by Sander Vogels on  6 februari 2020
Reacties uitgeschakeld voor Open dag Dr.Freeze Utrecht
Category: Blog, Nieuws
Opening Dr.Freeze cryotherapie in Utrecht

Drie weken geleden opende Dr.Freeze, centrum voor whole body cryotherapie, personal training, yoga en beauty, haar deuren in Utrecht. Deze geweldige stad was er duidelijk klaar voor want in die drie weken wisten al bijna 400 mensen Dr.Freeze te vinden en boekten zij bijna 1000 sessies. Hieronder veel topsporters, waaronder hockeyers van Kampong en Europese jeugdkampioenen van Central Gym Utrecht. De reacties zijn unaniem positief en enthousiast, de effecten van de -90 graden cryocabine van zijn dan ook meteen te merken. Cryotherapie laat je sneller herstellen van inspanningen en blessures, maakt je fitter en vitaler, helpt bij veel aandoeningen zoals reuma, artrose, diabetes type 2 en COPD, geeft je mentaal een enorme boost door extra vrijgekomen serotonine en endorfine en maakt dat je ook nog beter uitziet!

Uitproberen voor slechts een tientje!

Om nog meer Utrechters kennis te laten maken met onze nieuwe vestiging, organiseert Dr.Freeze Utrecht op zaterdag 15 februari een open dag. Je kunt dan met 50% korting voor slecht €10,- de cryocabines uitproberen en zo zelf ervaren wat een geweldige boost dit geeft. Er wordt uitgebreid uitleg gegeven over whole body cryotherapie.

Ook zijn er de hele dag demonstraties 30PT, personal training in een EMS suit, kun je met 50% korting voor €19,50 een CryoAir gezichtsbehandeling nemen. Je kunt met korting een Raymedy Vitaliteitscheck laten doen en we demonstreren de allernieuwste Raymedy Anti Rimpel behandeling, een primeur in Nederland. Er is voor iedereen een hapje, een drankje en een aardige attentie. Kortom een leuke en boeiende dag waar je veel nieuwe dingen kunt zien en ervaren om jezelf te versterken!

In verband met de capaciteit en planning, moet je jezelf wel even aanmelden via utrecht@drfreeze.nl. Laat even weten met hoeveel mensen je van plan bent te komen.

Foto Enthousiaste vrouw Dr.Freeze Utrecht
Groep in Dr.Freeze Utrecht
foto Dames op bezoek bij Dr.Freeze Utrecht
Foto Hippe gast Dr.Freeze Utrecht

Adres en tijden

Dr.Freeze Utrecht is gevestigd aan de Amsterdamsestraatweg 646, 3555HX in Utrecht. We zitten op de 1e verdieping.
De open dag start om 10:00 en duurt tot 15:00.

Foto Dr.Freeze Utrecht
black_freeze_day_sale

Black Freeze Day Deals

Posted by Sander Vogels on  28 november 2019
Reacties uitgeschakeld voor Black Freeze Day Deals
Category: Blog, Nieuws

Black Freeze Day Deals

Het is Black Freeze Day dit weekend bij Dr.Freeze! Dit betekent dat we spectaculaire 50% korting deals voor je hebben. Ze zijn af te nemen tot zondagavond dus wees er op tijd bij!

actie verlopen

WBC Deal

30PT Deal 1

Luchtfoto Papendal

Partner: Topsporttrainingscentrum Papendal

Posted by Sander Vogels on  6 november 2019
Reacties uitgeschakeld voor Partner: Topsporttrainingscentrum Papendal
Category: Blog, Nieuws, Partners

Papendal, het grootste topsport­trainings­centrum van Nederland.

Sportcentrum Papendal is het grootste topsporttrainingscentrum van Nederland. Tegenwoordig maken bijna 400 topsporters dagelijks gebruik van hun topfaciliteiten. Papendal is al sinds de jaren zeventig in gebruik als trainingslocatie voor de topsport. In 1971 werd het sportcentrum officieel geopend door Prinses Beatrix. In de jaren die volgden is Papendal enorm veranderd. Met name de afgelopen tien jaar heeft het sportcentrum een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Ontdek hun terrein via deze interactieve plattegrond of neem een kijkje bij het overzicht van hun sportaccommodaties.

Papendal Centrum voor Topsport en Onderwijs (CTO)

Papendal is een Centrum voor Topsport en Onderwijs (CTO). De grootste van vier CTO’s in Nederland. Op een CTO trainen de beste talenten en topsporters in fulltime trainingsprogramma’s. Onder regie van de sportbond. Dat betekent trainen, wonen en studeren op één locatie. Met minimale reistijden. Alle benodigde begeleiding en voorzieningen zijn voor de topsporters voorhanden. Van krachttraining tot lifeskills coaching en van huisvesting tot voedingsbegeleiding.

Topsportabonnement Dr.Freeze

Dr.Freeze heeft een partnerschap met topsportcentrum Papendal. Voor topsporters is snel herstellen van trainings- en wedstrijdinspanningen enorm belangrijk. Al tientallen jaren gaan topsporters als onderdeel van hun herstelprogramma in ijsbaden maar dat vinden wij niet meer van deze tijd. Het duurt lang en na een ijsbad kun je uren lang niet trainen. Whole body cryotherapie heeft hetzelfde effect, namelijk detox (ontzuren) van de spieren, toevoer van extra zuurstofrijk bloed en het genezen van ontstekingen. De cryocabine heeft hier bovenop ook andere gunstige effecten voor sporters. Het voegt bijvoorbeeld extra endorfine en serotonine toe, waardoor pijn van blessures minder wordt gevoelt en de wedstrijdmentaliteit verbetert. Het duurt bovendien maar drie minuten en je kunt een kwartier erna de training alweer oppakken of aan een wedstrijd deelnemen.

Topsporters worden voor een deel door Dr.Freeze gesponsord. Zij kunnen een speciaal Topsportabonnement afnemen waarmee zij voor €49,95,- per maand onbeperkt de cryocabine in kunnen. Veel topsporters maken hier al gebruik van. Ben jij ook een topsporter die op nationaal en internationaal niveau je sport bedrijft? Kom dan langs om, net als andere topsporters, te ervaren wat een geweldig effect de cryocabine op je lichaam en geest heeft.

Neem van te voren even contact op met Els van Velthoven: els@drfreeze.nl.

Foto Hensley Paulina
Europees kickboxkampioene Tayna da Silva
Foto Judo wereldkamioen Noël van 't End
Minder griep, minder verkouden door cryotherapie.

Minder verkouden en minder griep door cryotherapie

Posted by Sander Vogels on  5 november 2019
Reacties uitgeschakeld voor Minder verkouden en minder griep door cryotherapie
Category: Blog, Nieuws
Afbeelding Minder griep, minder verkouden door cryotherapie.

Minder vatbaar worden voor griep en verkoudheid? Zonder hiervoor een griepprik te nemen of andere farmaceutische middelen in te zetten? Dat kan met whole body cryotherapie! Door regelmatig in de cryocabine te gaan, wordt je afweersysteem enorm geactiveerd. Een actiever afweersysteem bestrijdt virussen sneller en efficiënter, waardoor je minder snel ziek wordt.

Speciaal voor iedereen die zich extra wil weren tegen verkoudheid en griep, hebben wij een winterabonnement. 12 weken lang mag je 1x per week de cryocabine in voor slechts € 49,95 per maand.

Dit speciale winterabonnement kun je in ons centrum aan de balie of online in onze webshop afnemen: http://bit.ly/drfreeze-winterabonnement
Reserveren is niet nodig, maar kijk wel even goed naar onze openingstijden zodat je niet voor een dichte deur komt te staan.

Werking cryotherapie tegen griep en verkoudheid

Tijdens een cryotherapiesessie ga je in onze cryocabine die twee ruimtes heeft. In de eerste cabine sta je een halve minuut in -60 ºC. Vervolgens ga je de tweede cabine in waar het -110 ºC is. Zo wordt je huid in 3 minuten op of in de buurt van 5 ºC gebracht.

Bij deze temperatuur sturen receptoren in de huid signalen naar de hersenen, die vervolgens de vaten en haarvaten in de huid vernauwen waardoor toxines vrijkomen die door het bloed worden meegevoerd. Vervolgens worden endorfine en serotonine, enzymen en andere gunstige biochemicaliën in het bloed toegevoegd en wordt er meer zuurstof opgenomen.

Je afweersysteem wordt in hogere staat van paraatheid gebracht, je immuunsysteem wordt versterkt. Je lichaam komt als ware in een supermodus, klaar om te presteren en klaar om aanvallen van buitenaf te bestrijden. Zo hebben griep en verkoudheid minder kans.

Daarom is ons credo: "Empower Yourself".

Winterblues bestrijden met cryotherapie

Winterblues bestrijden met cryotherapie

Posted by Sander Vogels on  5 november 2019
Reacties uitgeschakeld voor Winterblues bestrijden met cryotherapie
Category: Blog, Nieuws
Vacature Dr.Freeze

Winterblues snel en effectief bestrijden met cryotherapie

De herfst geeft veel mensen de 'winterblues' of zelfs een winterdepressie. Cryotherapie kan daar goed bij helpen.

De winterblues heeft veel overeenkomsten met de winterdepressie. De aandoening heeft te maken met de seizoensvariaties in licht waardoor onze biologische klok verstoord raakt en niet meer 'gelijk loopt' met het daglicht. Iedereen heeft wel eens last wanneer het dagenlang somber weer is. Maar ongeveer één op de tien tot twintig mensen hebben zo veel last dat ze moeite hebben om nog normaal te functioneren. Drie procent van hen raakt ervan zelfs in een winterdepressie.

Een manier om de winterblues te bestrijden is het volgen van meerdere sessies lichttherapie. Dit brengt de biologische klok weer enigszins in balans. Wat meteen helpt is het volgen van cryotherapie. Eén van de wetenschappelijk bewezen effecten van de cryocabine is namelijk de aanmaak van endorfine en serotonine. Doordat er minder zonlicht is, maken de hersenen dit ook wat minder aan. Door cryotherapie worden ze extra aangemaakt en herstelt zo de hormoonbalans. Dit maakt dat mensen zich meteen een stuk gelukkiger voelen. Cryotherapie zorgt bovendien voor verbeterde doorbloeding waardoor de organen meer zuurstof krijgen. Direct gevolg, een enorme energieboost.

Bij Dr.Freeze zeggen we daarom; reken af met de winterblues and make it funky! Ontdek het zelf, een try-out kost maar € 10,-.

Heb je echt last van een winterdepressie die ieder jaar weer terugkomt, dan raden wij aan om je huisarts hierover te raadplegen. Meer informatie kun je lezen op de website Thuisarts.nl.

Hoe kun je stress verminderen met cryotheraqpie

Stress verminderen met cryotherapie

Posted by Sander Vogels on  15 augustus 2019
Reacties uitgeschakeld voor Stress verminderen met cryotherapie
Category: Blog, Nieuws

Veel mensen leiden aan stress met meestal grote -negatieve- gevolgen voor de kwaliteit van hun leven. In deze blog vertellen we meer over stress en hoe je stress kunt verminderen. Maar allereerst de vraag, wist je dat stress verminderen met whole body cryotherapie heel goed werkt? Dat kan zeker wel en we zouden Dr.Freeze niet zijn als we eerst niet vertellen hoe dit kan.

Stress verminderen met cryotheraqpie

Hoe kun je stress vermindern met cryotherapie?

Ga je 3 a 4 keer in de week de cryocabine in, dan zal de stress verminderen en voel je je bovendien een stuk positiever. Hoe dat werkt? De belangrijkste oorzaak ligt in het feit dat je door extreme kou endorfine aanmaakt. Endorfine is het snelst werkend anti-stress hormoon. Cortisol brengt je lichaam in de stresstoestand, endorfine haalt je weer uit de stress. Daarom daalt je stresslevel flink als je regelmatig in de cryocabine gaat. Endorfine werkt ook nog eens pijnstillend dus mocht je ook lichamelijk pijn hebben, dan krijg je dat effect er ook nog bij.

Behalve minder stressvol, is de kans groot dat je een stuk vrolijker van de cryotherapie wordt. Je maakt door de extreme kou namelijk ook een flinke dosis serotonine aan. Dit wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Stress heeft een negatieve invloed op de aanmaak van serotonine maar door de cryotherapie maak je het weer extra aan. Niet alleen voel je je dan beter, serotonine zorgt er onder andere ook voor dat je beter slaapt, minder hoofdpijn hebt en stimuleert je seksleven. Allemaal goede redenen om regelmatig de cryocabine in te gaan!

Gezonde stress, goed voor je!

Een beetje spanning en stress is vaak nuttig, het maakt dat je goed oplet en snel kunt reageren. Je ademhaling en hartslag gaan dan sneller, de bloeddruk gaat omhoog. Nuttige stress om net dat beetje extra te kunnen presteren of meer uithoudingsvermogen voor te hebben. Je maakt dan het stresshormoon cortisol aan. Daarom ben je vaak een beetje gespannen voor een presentatie, een optreden, een belangrijke wedstrijd of een examen, dat is heel normaal. Door de cortisol ben je ook daadwerkelijk in staat om even wat meer te presteren en de stressvolle situatie aan te kunnen. Na de spannende situatie hoort de spanning weer te verdwijnen. De cortisol verdwijnt uit ons bloed en ons lichaam en onze geest herstellen zich.

Ongezonde stress

In sommige situaties wordt aanhoudend te veel van ons gevraagd of willen we zelf te veel. Dingen gaan dan niet zoals je wilt, je zit te lang in een ongewenste situatie. Alles lijkt dan tegen te zitten, er is weinig steun vanuit de sociale omgeving of dit wordt zo ervaren. Bij de meeste mensen treedt dit op bij problemen thuis of op het werk, vaak gaan die situaties elkaar ook negatief beïnvloeden. Je kunt dan het gevoel krijgen dat je constant gestrest bent. Je bent steeds moe en snel geïrriteerd. Ontspannen lukt niet meer goed. Je valt bijvoorbeeld niet goed meer in slaap 's avonds en kunt niet meer genieten van leuke dingen. Dan wordt stress een probleem en ongezond.

Als deze situatie lang aanhoudt dan richt dit niet alleen geestelijke schade aan maar heeft het ook lichamelijke gevolgen. Uiteindelijk kan stress je hele leven ontwrichten. Geef stress verminderen daarom je topprioriteit!

Ga stress verminderen of je wordt gek!

Hoe herken je stress?

Door stress kunnen diverse klachten optreden, vaak in combinatie met elkaar. Veel voorkomende klachten zijn moeheid, weinig energie, gespannen zijn, sneller emotioneel zijn (geïrriteerd, boos, huilen), somberheid, vergeetachtigheid, slaapproblemen, hoofdpijn, maagklachten, nek- of rugklachten en sneller verkouden of grieperig door een verminderde afweer. Ook geeft langdurige stress een hoger risico op hart- en vaatziekten. Door de stress gaan mensen vaak ook ongezonder leven: weer of meer roken, ongezonder eten, meer alcohol drinken, drugs gebruiken of minder bewegen.

Gevolgen van teveel stresshormoon cortisol

Herken je meerdere bovenstaande symptomen? Dan is de kans groot dat je last hebt van stress! Langdurige stress kan niet alleen je leven flink ontwrichten maar je lichaam ook daadwerkelijk stuk maken. Bij korte, nuttige stress, is het stresshormoon cortisol een welkom middeltje om beter te presteren. Blijf je echter langdurig in een stresssituatie dan blijf je ook cortisol aanmaken, meestal met desastreuze gevolgen. Teveel cortisol kan bijdragen aan overgewicht, afbraak van spiermassa, uitputting, darmklachten, veroudering, depressie, een falend immuunsysteem en zelfs het krimpen van je hersenen!

Stress verminderen

De allerbeste oplossing om stress te verminderen is natuurlijk om de oorzaak, de aanhoudende stressvolle situatie op te lossen. Dat is helaas vaak niet heel makkelijk, de machteloosheid draagt dan ook veel bij aan het stressgevoel. Dan is de beste manier om zelf beter om te leren gaan met stress en zo wat stressbestendiger te worden. Je kunt op heel veel manieren aan jezelf gaan werken, al dan niet met ondersteuning van professionele hulp zoals een coach of een psycholoog. Dit zijn wel trajecten die vaak lang duren, jezelf veranderen is misschien wel het moeilijkste wat er is.

Praktische dingen die je kunt doen

Er zijn veel praktische dingen die je zelf kunt doen om je stress te verminderen. Het vaakst wordt genoemd:

 • meer bewegen, kan door wandelen of sporten maar ook je huis lekker schoonmaken.
 • gezond eten met minder suiker en vet en meer groenten en fruit, eventueel aangevuld met goede vitaminesupplementen.
 • onderneem eenvoudige leuke eenvoudige activiteiten, liefste met anderen samen.
 • probeer meer te ontspannen, van muziek luisteren en in bad te liggen tot een boek lezen of lekker vrijen.
 • probeer toch meer te slapen, ga op tijd slapen om in te ritme te blijven, al dan niet met een lekker slaapthee, kruidendrankje of glas warme melk..ok of af en toe een borrel.
 • leer een methode om je te ontspannen zoals ontspanningsoefeningen, yoga, meditatie of mindfulness.
 • slik dagelijks supplementen die de aanmaak en werking van neurotransmitters en hormonen zoals serotonine en melatonine bevorderen, zoals l-tryptofaan, 5-HTP.
 • Kom regelmatig de cryocabine in bij Dr.Freeze en vul zo je tekorten aan serotonine en endorfine op een natuurlijke manier aan.

Conclusie

Eén ding is zeker en daar is iedereen het over eens, kom in actie tegen je eigen stress. Niets doen of grijpen naar drank, drugs of andere manieren om de pijn te verdoven, maakt de situatie alleen maar erger. Probeer de stressvolle situatie te verbeteren, leer met de stress omgaan of probeer deze te bestrijden met bepaalde handelingen of activiteiten zoals regelmatig cryotherapie te ondergaan. Laat de stress je leven niet bepalen.

Logo Nijmeegse Vierdaagse

Betere voorbereiding op de Nijmeegse Vierdaagse met Dr.Freeze

Posted by Sander Vogels on  3 juli 2019
Reacties uitgeschakeld voor Betere voorbereiding op de Nijmeegse Vierdaagse met Dr.Freeze
Category: Blog, Nieuws
Beter voorbereiden op de Vierdaagse

Standaard adviezen ter voorbereiding op de Nijmeegse Vierdaagse

Van 16 tot en met 19 juli is het weer over, de Nijmeegse Vierdaagse krult zich dan door het Gelderse landschap rond Nijmegen. Zo'n 45.000 lopers zullen zich aan de start melden van de toch behoorlijk zware wandeltocht. Het grootste deel hiervan haalt de eindstreep maar ruim 3.000 zullen naar verwachting uitvallen. Een groot deel hiervan had dit niet hoeven overkomen als zij een betere voorbereiding op de Nijmeegse Vierdaagse hadden gehad. De belangrijke Vierdaagse adviezen die de meeste geoefende wandelaars wel kennen zijn:

 1. Van tevoren trainen
 2. Goede wandelschoenen en -sokken
 3. Maatregelen tegen blaren
 4. Outdoor wandelkleding
 5. Water meenemen

Twee extra adviezen voor een betere voorbereiding op de Nijmeegse Vierdaagse

Wij hebben nog twee nuttige toevoegingen voor hen die zich echt professioneel willen voorbereiden op de Vierdaagse etappes:

 1. Kom na iedere loopdag naar Dr.Freeze
 2. Smeer je benen daarna in met sport magnesium.

Ga iedere dag, nadat je de etappe gelopen hebt, bij Dr.Freeze de whole body cryocabine in. Dit kan heel gunstige effecten op je prestaties en uithoudingsvermogen hebben. Je lichaam herstelt dan namelijk beter van de zware etappes en ook mentaal versterkt het je. Veel topsporters doen het al jaren na een zware sportinspanning, zoals onze Max Verstappen. Smeer bovendien je benen in met Magnesiumgel. Hierdoor verkrampen en verzuren je benen niet. Je zult merken dat je de 4 Daagse een stuk makkelijker zult lopen! Graag laten wij jou dit zelf ontdekken. Daarom hebben we een speciale Nijmeegse Vierdaagse aanbieding samengesteld.

Dr.Freeze Nijmeegse Vierdaagse aanbieding

Om iedere loper een optimale voorbereiding op de Nijmeegse Vierdaagse te bieden, hebben wij speciale aanbieding voor je:

 • 4 x in de Cryocabine
 • 1 x gratis in de Cryocabine als hem uitloopt
 • 5 sachets Zechsal Sport magnesiumgel

Kosten slechts €32,50. Dat is z'on 70% korting!

Actievoorwaarden

 • Actie is alleen geldig voor deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse;
 • Actie kan alleen afgenomen worden tot en met 15 juli 2019;
 • Deelnemer moet aan de balie bij Dr.Freeze zijn startbewijs laten zien;
 • Voor de gratis 5e sessie moet deelnemer certificaat of medaille laten zien;
 • De speciale actiekaart is alleen geldig in de week van de Nijmeegse Vierdaagse.

Waarom herstel je sneller door de cryocabine?

Door de kou worden specifieke processen in het lichaam geactiveerd, waardoor je minder spierpijn hebt en de pijn wordt verlicht. Het bloed neemt meer zuurstof op, er worden ontstekingsremmende eiwitten toegevoegd evenals de 'neurotransmitters' serotonine en endorfine. Lichaamscellen zwellen licht op en omdat je lichaam in reactie op de kou het bloed sneller doet stromen om de lichaamstemperatuur te laten stijgen, neemt de algehele doorbloeding toe. Het gecombineerde effect is dat al deze belangrijke stoffen beter worden opgenomen. Tevens zorgen de bloedvaten ook voor het vervoeren van zuurstof en hormonen en het afvoeren van afvalstoffen naar je spieren. Het meest directe effect van de cryotherapie is dan ook versnelde detox en verhoogde opname van zuurstof, vitamines, mineralen, eiwitten, vetten en suikers. Precies wat een de benen van een 4 Daagse loper nodig heeft!

Een prettige bijkomstigheid is het effect van de serotonine (het 'gelukshormoon') en endorfine (de 'natuurlijke pijnstiller') die extra vrijkomen door de sessie in de cabine. Dit zorgt dat je de pijntjes die je in je lichaam hebt van het lopen net even wat minder voelt en je mentaal positiever blijft. Beiden heel belangrijk om de eindstreep te halen. Een goede voorbereiding op de Nijmeegse Vierdaagse etappes is dus om iedere keer optimaal te herstellen van de vorige etappe.

Waarom de benen insmeren met magnesium?

Spierklachten ontstaan vaak door een magnesiumtekort. Magnesium heeft grote invloed op de ontspanning van je spieren. Zodra je te weinig magnesium in je lichaam hebt, kunnen spieren zich niet optimaal ontspannen. Bovendien is calcium dan in verhouding meer aanwezig, waardoor je klachten als spierkramp en stijve spieren kunt ervaren. Verder vermindert je energie en weerstand bij een magnesiumtekort, je wordt sneller ziek en moe. Magnesium maakt namelijk energie vrij uit voeding. Bij een tekort is er minder magnesium beschikbaar voor dit proces. Je haalt dus minder energie uit voeding, waardoor de energie in je lichaam afneemt. Je raakt sneller vermoeid en je bent gevoeliger voor stress. Te veel stress leidt vervolgens tot een verminderde weerstand.

 

 

 

Valentijnsdag aanbieding

Valentijnsdag 2019

Posted by Sander Vogels on  11 februari 2019
Reacties uitgeschakeld voor Valentijnsdag 2019
Category: Blog, Nieuws

💝💕💘VALENTIJNSAANBIEDING!💘💕💝

Kom je donderdag op Valentijnsdag met je geliefde naar Dr.Freeze, dan mag jij er voor €10,- in en je geliefde helemaal gratis.
Laat hem of haar je meest warme gevoelens zien op de koudste plek op aarde! ❤️⛄️ ❤️

We zijn open van 08:00 tot 12:00 en van 14:00 tot 20:00 en je hoeft niet te reserveren. Aan de balie gewoon zeggen dat je komt voor de Valtentijnsaanbieding.

NB Houders van een abonnement of strippenkaart mogen die dag natuurlijk ook hun geliefde gratis meenemen.

Inchecken en foto delen

Als je bij Dr.Freeze incheckt maak je kans op 1x gratis de cryocabine in. Mogen we een foto van je maken? Dan zetten we die met een Valentijnshart en Cupido op onze site. Deel je dit bericht dan mag je sowieso nog een keer gratis is onze cryocabioe!

Valentijnsdag aanbieding
Raymedy meting Els

Presentatie onderzoek

Posted by Sander Vogels on  31 januari 2019
Reacties uitgeschakeld voor Presentatie onderzoek
Category: Blog, Nieuws
Tags: ,

Presentatie onderzoek Raymedy naar Whole Body Cryotherapie

In november vorig jaar hebben wij een bijzonder onderzoek gedaan naar de effecten van Whole Body Cryotherapie. Door de samenwerking met onze partner Raymedy International (www.raymedy.nl), konden wij bij alle deelnemers hun energieniveau meten voor ze in de cryocabine gingen, meteen erna en een half uur erna nog eens. Vervolgens hebben wij een maand later dezelfde personen wederom gemeten.

Zaterdag 9 februari gaan we de resultaten van dit onderzoek presenteren. We nodigen je van harte uit om de presentatie bij te wonen. We kunnen naar aanleiding interessante dingen melden over het effect whole body cryotherapie zoals door ons gemeten. We zullen verder ook aandacht besteden aan de unieke meet- en behandelmethode van Raymedy, wat echt super interessant is. Raymedy bestaat al ruim 20 jaar, er zijn al meer dan een half miljoen mensen mee behandeld en ze komen gewoon uit Arnhem!

De locatie is het theatercafé van Huis van Puck, Kazerneplein 6-2, 6822 ET Arnhem. Dat is gewoon bij Dr.Freeze in de straat alleen dan een stuk de Klarendalseweg omhoog (net voorbij Sugar Hill). Inloop is 13:00 met koffie en thee, we starten om 13:30 en het duurt tot 15:00.

Laat s.v.p. even weten of je van plan bent te komen middels een mailtje naar sander@drfreeze.nl of via de knop 'gaat' op de evenementpagina op Facebook.

Raymedy meting Els

Dr.Freeze Nieuwjaarsduik arnhem 2019

-110 graden Nieuwjaarsduik Arnhem 2019 bij Dr.Freeze

Posted by Sander Vogels on  28 december 2018
Reacties uitgeschakeld voor -110 graden Nieuwjaarsduik Arnhem 2019 bij Dr.Freeze
Category: Blog, Nieuws

Kom ook naar de -110 Graden Nieuwjaarsduik Arnhem 2019

Op 1 januari vindt bij Dr.Freeze in Arnhem de -110 Graden Nieuwjaarsduik Arnhem 2019 plaats.

Tussen 14:00 en 17:00 kun je gratis onze unieke cryocabine in en zo het jaar goed beginnen met een frisse start! Door 3 minuten door te brengen in de cryocabine, waar de temperatuur 110 graden onder nul is, ontgift je, maak je extra gelukshormonen aan en krijg je een enorme energieboost! Een betere start na de feestdagen is er niet!

Dus wil je wel eens een echt koude nieuwjaarsduik proberen? Kom dan met nieuwjaar naar Dr.Freeze in Klarendal! Let op, er zijn slechts een beperkt aantal plaatsen -ongeveer 50- dus je moet je van tevoren aanmelden.

Aanmelden voor -110 graden Nieuwjaarsduik Arnhem kan middels een mailtje naar els@drfreeze.nl met daarin je naam, leeftijd en telefoonnummer. Dr.Freeze is gevestigd aan de Klarendalseweg 72 in Arnhem.

Volg ons ook op Facebook en Instagram!

Dr.Freeze Nieuwjaarsduik arnhem 2019

Whole Body Cryotherapie is het bevorderen van het zelfgenezend vermogen van het lichaam door het frequent kortstondig bloot te stellen aan extreme kou. Dit principe wordt al duizenden jaren toegepast van Japan tot Rusland en de Scandinavische landen, in Nederland kennen we het van Wim Hof (The Iceman) of het dompelbad in de sauna. De droge kou van de cryocabine is goed te doorstaan, zelfs makkelijker dan koud douchen. Lees er meer over! Of maak er kennis mee door mee te doen aan de Dr.Freeze Nieuwjaarsduik Arnhem 2019.

summer bodies are made in winter

Summer bodies are made in winter!

Posted by Sander Vogels on  11 december 2018
Reacties uitgeschakeld voor Summer bodies are made in winter!
Category: Blog, Nieuws

Waarom je ook in de winter door moet gaan met sporten en cryotherapie

Summer Bodies are made in Winter! Veel mensen hebben de neiging om in de winter passiever te worden. Minder naar buiten, minder sporten en minder bewegen maar wel meer -en zwaarder- eten en drinken. Niet goed voor je gezondheid en je betaalt er later de prijs voor.
Lees hieronder 8 goede redenen om ook in december en januari door te gaan met sport en Whole Body Cryotherapie.

 

summer bodies are made in winter

Summer Bodies are made in Winter, 8 redenen:

1. Weg met die feestdagen kilo's - Wie at niet teveel tijdens de feestdagen van Sinterklaas tot Nieuwjaarsdag? De meesten van ons hebben de neiging om tijdes de feestdagen wat meer te genieten, wat helaas tot extra kilo's kan leiden. Blijf in je routine met consistente trainingen om op gewicht te blijven en je suikerspiegel goed te houden. Plan sessies in je agenda en hou je eraan. Als je tijd nodig hebt, zijn korte, intensieve trainingen beter dan niets, iedere activiteit telt!

2. Geniet onbezorgd - Wetende dat je met het volhouden van je vaste oefeningen en regelmatige verblijf in de cryocabine al die extra calorieën ook weer verbrand, kun je er ook veel onbezorgder van genieten. Weg met dat schuldgevoel!

3. Verbrand meer calorieën - Bonus! Als je buiten in de kou oefent, verbrandt je lichaam meer calorieën om de kerntemperatuur te reguleren, waardoor het de moeite waard is om te kiezen voor een stevige wandeling of te gaan hardlopen. Je kunt wel raden dat door de extreme kou in onze whole body cryotherapie cabine, je ook iedere sessie extra calorieën verbrandt.

4. Versla de winterblues - Met beperkte zonuren nemen depressie en de seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD of winterdepressie) in de winter toe. Miljoenen mensen hebben hier last van. Maar onderzoek toont aan dat beweging je humeur kan helpen verbeteren door de extra aanmaak van serotonine en dopamine, de 'feel-good' endorfines. Ook tijdens iedere sessie in de cryocabine maak je deze hormonen extra aan.

5. Krijg meer energie – In meerdere onderzoeken is aangetoond dat je een deel van de apathie die de winter kan brengen, verbant door regelmatig in beweging te komen en dat de kou hier erg bij helpt.

Van sporten en je verblijf in de cryocabine krijg je meer energie en dat maakt dat je minder apathisch wordt.

6. Slaap beter - Studies tonen aan dat mensen die elke week 150 minuten aan lichaamsbeweging krijgen, aanzienlijk beter slapen en overdag meer alert zijn. Wie heeft dat niet nodig?

7. Boost je immuunsysteem - Consistente trainingen versterken je immuunsysteem. Het volgen van whole body cryotherapie heeft dit effect ook. Samen is het een supercombinatie! Dit is natuurlijk extra belangrijk tijdens het koude griepseizoen. Extra voordeel, als je buiten traint kom je niet in aanraking met de verhoogde concentratie ziektekiemen binnen.

Dr.Freeze balie

 

8. Wees fit en klaar voor de lente en de zomer - Hoewel het nog ver weg lijkt, zul je over een aantal maanden alweer shorts, jurk of rok aantrekken en voor je het weet sta je op het strand. Door jezelf in de winter in vorm te houden, hoef je straks niet zo overdreven aan de gang met sporten en diëten want zie je er nog steeds goed uit!

Doe jezelf daarom een groot plezier en praat jezelf niks aan, gewoon door met sporten en bewegen en gewoon die vriescabine in.
Empower yourself!

Social Deal logo

SUPERAANBIEDING DR.FREEZE

4 X Whole Body Cryotherapie voor 29 Euro!

× Stel je vraag!