fbpx

Reuk- en smaakverlies door Corona

reuk- en smaakverlies

Reuk en smaakverlies bij veel herstellenden van Covid-19

Een vaak gehoorde klacht van mensen na een Covid-19 besmetting: reuk- en smaakverlies. Sommigen ervaren het al negen maanden lang, sinds ze besmet raakten tijdens de eerste golf. Over hun herstel durven de artsen zich niet uit te spreken. Officieel zijn er ook nog geen wetenschappelijk onderbouwde therapieën om mensen van hun klachten af te helpen, laat staan dat er een medicijn tegen is. Maar steeds meer herstellenden geven aan dat whole body cryotherapie hun al binnen een paar weken deels weer hun geur- en smaakvermogen terug heeft gegeven. Vaak is na een week of vier in de cryocabine hun reuk- en smaakvermogen weer vrijwel helemaal hersteld.

Heb jij ook last van reuk- en smaakverlies nadat je corona hebt gehad en wil je graag proberen of cryotherapie je van deze klachten af kan helpen? Maak dan gebruikt van onze speciale Covid-19 herstel aanbiedingen.

Reuk- en smaakverlies is een opvallend symptoom van een corona-infectie en soms zelfs het enige. Bij veruit de meeste coronapatiënten herstellen de reuk- en smaakzin zich spontaan na gemiddeld tien dagen. Een minderheid blijft er echter last van hebben. Als je na vier weken geen verbetering merkt, moet je een neus-keel-oorarts raadplegen. Die kan bijvoorbeeld een geurtraining opstarten, een methode met een goede kans op verbetering.

Wanneer reuk- en smaakverlies oftewel 'Anosmie' optreedt

Plots optredend geur- en smaakverlies is een mogelijk teken van een corona-infectie. Soms is het zelfs het enige symptoom. Het komt vaker voor bij jongere patiënten dan bij oudere maar evenveel bij milde als bij ernstige infecties. Het reukverlies kan variëren van minder goed ruiken tot helemaal niets meer ruiken (anosmie). In 80% van de gevallen gaat de verminderde reuk ook gepaard met smaakverlies. Ook komt het voor dat mensen nog wel ruiken maar alles naar rotte eieren of braaksel ruikt. Reuk- en smaakverlies bij een corona-infectie is altijd hinderlijk, vaak heel naar en soms zelfs angstaanjagend, maar meestal herstelt het gelukkig vanzelf, gemiddeld na tien dagen.

Tijdelijke reuk- en smaakstoornissen zijn niet ongewoon tijdens en na virale luchtweginfecties:

  • Ook bij infecties zoals griep of een zware verkoudheid kan je tijdelijk minder ruiken of proeven.
  • Bij eerdere coronavirusinfecties (SARS en MERS) werden ook verhalen opgetekend van geur- en smaakverlies bij besmette patiënten, maar het werd amper verder onderzocht.
  • Met het huidige coronavirus komen geur- en smaakverlies veel frequenter voor, waardoor het probleem meer aandacht krijgt.

Bij een minderheid van de coronapatiënten, 10-15%, blijft het reukverlies duren lang nadat de corona-infectie voorbij is. Hoe groot de kans is op blijvend reuk- en smaakverlies is niet bekend, omdat het zo’n moeilijk objectief vast te stellen symptoom is.

Wat is de oorzaak van reuk- en smaakverlies?

De veranderingen in het reukvermogen na corona worden hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door een beschadiging van de steunweefselcellen rondom de reukreceptoren. Wetenschappers en artsen zijn nog steeds aan het onderzoeken wat er nu precies misgaat, maar het coronavirus is niet het eerste virus wat schade aan het reukorgaan veroorzaakt.

Smaakverlies komt minder vaak voor dan reukverlies. Dit wordt waarschijnlijk veroorzaakt doordat het virus in het speeksel zit, en hiermee de smaakoverdracht aantast. Hoe dat precies zit is (nog) niet helemaal duidelijk.

Helpt reuktraining?

Om herstel te bevorderen wordt door kno-artsen en wetenschappers reuktraining geadviseerd. Hierbij ruik je twee keer per dag gedurende 20 seconden aan vier verschillende geurflesjes. Dit kun je gemakkelijk vanuit huis doen, eventueel met behulp van de gratis app Reuktraining.nl.

Bekijk ook de animatiefilm: Wat is reuktraining?

Whole Body Cryotherapie effectief als alternatieve therapie

Er komen steeds meer mensen bij Dr.Freeze om middels Whole Body Cryotherapie te herstellen van hun corona-infectie. Ze kwamen in eerste instantie vooral voor klachten als blijvende vermoeidheid en weinig energie maar al snel werd duidelijk dat ook hun geur en smaak snel terugkwam. Cryotherapie blijkt inmiddels zeer effectief in het weer activeren van het reuk- smaakvermogen maar ook bij het verdere herstel. Zelfs zo succesvol dat we besloten hebben om speciaal voor deze groep een pakket samen te stellen met een extra voordelige prijs. Je kunt deze aanbiedingen via de links onderin rechtstreeks afnemen in onze webshop. Reserveren van je cryosessies gaat via ons reserveringssysteem.

Onze Covid-19 herstel aanbiedingen:

1 KUURWEEK, NU €39,95

Reuk- en smaakverlies? 1 Week onbeperkt cryotherapie helpt!

2 KUURWEKEN: NU €59,95

Reuk- en smaakverlies? 2 weken onbeperkt cryotherapie helpt!

1 KUURMAAND: NU €99,95

Reuk- en smaakverlies? Een maand onbeperkt cryotherapie helpt!

10 STRIPPENKAART: NU €99,95

Reuk- en smaakverlies?  Volg 10 keer een cryosessie!
× Heb je een vraag?