fbpx

Afvallen met cryotherapie werkt ondersteunend

10 september 2020
/ / /
Comments Closed
Afbeelding Afvallen met cryotherapie

Cryotherapie als ondersteuning bij afvallen en op gewicht blijven

Cryotherapie wordt steeds meer ingezet als ondersteunende behandeling voor als je wilt afvallen. Afvallen met cryotherapie, hoe werkt dat dan? We leggen het uit in dit blogartikel.

Een studie uit 2013 in de Journal of Clinical Investigation* wees uit dat dagelijkse blootstelling aan reguliere koude temperaturen het totale lichaamsvet met ongeveer twee procent verminderde. Dit komt doordat het zogenaamde bruine vetweefsel (BAT), vet verbrandt om te helpen energie te maken wanneer het lichaam wordt blootgesteld aan extreme kou. Deze energie wordt aangewend om het lichaam warm te houden en zo de kou te weerstaan. Er is dus een mechanisme actief dat vet verbrand als gevolg van blootstelling aan koude temperaturen. Dat is de eerste manier hoe cryotherapie helpt bij afvallen.

In een onderzoek uit 2014* werden deelnemers gedurende vier maanden elke nacht blootgesteld aan steeds lagere temperaturen en daarna steeds warmere temperaturen. De onderzoekers ontdekten dat wisselde blootstelling aan koude en dan warmere temperaturen, ervoor kan zorgen dat je bruine vetweefsel beter reageert op deze temperatuurveranderingen. Je lichaam wordt beter in het verwerken van glucose. Dit is niet direct gekoppeld aan gewichtsverlies maar een verhoogde suikerstofwisseling kan je helpen om in de loop van de tijd af te vallen. Deze blootstelling aan kou helpt het lichaam suikers beter te verteren, die anders in lichaamsvet kunnen veranderen.

Samengevat verhoogt cryotherapie de verbranding van vetcellen en helpt het bij de regulatie van glucoseopname waardoor het vetvorming vermindert. Dat is de tweede manier hoe cryotherapie helpt bij afvallen.

Afvallen met cryotherapie in combinatie met voeding en beweging

Veel onderzoek ondersteunt het idee dat cryotherapie het beste werkt wanneer het wordt gecombineerd met andere strategieën voor gewichtsverlies, zoals lichaamsbeweging en een gezond dieet. Een studie uit 2014 in oxidatieve geneeskunde en cellulaire levensduur*, volgde 16 kajakkers van het Poolse nationale team die tien dagen drie minuten cryotherapie deden. De onderzoekers ontdekten dat de cryotherapie het lichaam hielp sneller te herstellen van lichaamsbeweging. Ook hielp het de effecten van reactieve zuurstofsoorten (ROS), die na verloop van tijd ontstekingen en gewichtstoename kunnen veroorzaken, te verminderen.

Een studie uit 2018 in de Journal of Obesity* wees uit dat langdurige cryotherapie een proces in het lichaam activeert dat 'door koude geïnduceerde thermogenese' wordt genoemd. Simpel gezegd brengt het rillen van de kou, ook het verbranden van vet op gang. Dit leidde tot een algeheel verlies van lichaamsgewicht, met name rond de taille, met gemiddeld drie procent. Dat is het derde mechanisme hoe cryotherapie helpt bij afvallen.

Hoeveel calorieën verbrandt je met cryotherapie?

Meerdere studies hebben aangetoond dat je bij regelmatige whole body cryotherapie sessies, zo'n 2000-3300 kilojoules (kJ) kunt verbranden. Dat zijn ongeveer 300 - 500 calorieën. Dat is ongeveer gelijk aan wat je verbrand met een hardloopsessie van 45 minuten. Om gewicht te verliezen, moet je minimaal 500 extra calorieën per dag verbranden dan je nodig hebt. Door dagelijks de cryocabine in te gaan kom je dus al een heel eind. Waarbij we nadrukkelijk willen aangeven dat het niet ter vervanging van sport is, bij een gezonde levensstijl hoor voldoende beweging!

Net als bij hardlopen kunnen cryosessies er overigens ook voor zorgen dat je je verbazingwekkend energiek voelt. De extreem koude temperaturen zorgen namelijk ook voor een golf van "goed gevoel" endorfine en serotonine, waardoor je stemming aanzienlijk verbetert. Mooi meegenomen als je aan het afvallen bent.

Hoe vaak moet je dus dus een cryosessie doen om je metabolisme te verhogen en systematisch gewicht te verliezen? Wij raden aan om, in combinatie met een gezond dieet en voldoende lichaamsbeweging, minimaal om de dag te komen. En zoals voor alle gezonde dingen geldt; hoe meer je het doet hoe beter, want de effecten zijn cumulatief!

Inschrijven nieuwsbrief
× Heb je een vraag?