fbpx

Voordelen van koud douchen – deel 2

21 april 2020
/ / /
Comments Closed

De onverwachte voordelen van een koude douche

Waarom die marteling? Dat wordt me heel vaak gevraagd door mensen die er niet aan moeten denken om onder die koude straal te gaan staan. Velen vinden het nog moeilijker dan drie minuten in een cryocabine van -110c. De voordelen zoals in de vorige blog beschreven merken ze toch niet meteen dus wat is het dan waard?
Dat zal ik je zeggen, na een koude douche voel ik dingen die ik nergens anders mee bereik. Dingen die ik meteen voel tijdens en na de koude douche. Het zijn dingen die niet alleen lichamelijk goed zijn maar die me juist mentaal sterker maken, evenwichtige en mijn mind meer in harmonie met mijn lichaam maken.

Dit zijn de voordelen die ik ervaar bij een koude douche:

1. Het geeft je het gevoel dat je de wereld (of in ieder geval je dag) kunt veroveren.
Ja, dat is een gewaagde bewering maar zo voel ik het echt. Het is echt moeilijk om onder een koude douche te gaan staan, laat staan er minutenlang in te blijven. Vrijwel iedereen heeft er een aangeboren weerstand tegen. Maar elke keer dat mijn koude douche beëindig, heb ik het gevoel dat ik mijn interne impulsen heb getemd en dat ik 'in control' ben. Ik krijg die kleine dopamine-kick die je krijgt als je iets bereikt hebt."Hé, als ik dit kan dan kan ik alles!”
In de biologie hebben ze het over 'eustress' wat positieve stress betekent. Het is namelijk stress van iets dat een gunstige uitwerking op je heeft. Elke vorm van groei vereist eustress. Spieren moeten worden gestrest om sterker te worden, je immuunsysteem moet worden blootgesteld aan ziekteverwekkers om veerkrachtiger te zijn en iedereen heeft wat ongemak nodig om mentaal sterker te zijn. Een koude douche afmaken is als het starten van je dag met elke dag een dosis mentale training.

2. Het leert je om mentaal bewust te zijn van je lichaam en je af te stemmen op je lichaam.
Met gadgets en apps kun je van alles meten, van hartslag tot slaap en je stemming. Maar de meeste mensen hebben het vermogen verloren om op zichzelf af te stemmen. Om echt naar hun lichaam te luisteren en wat het hen vertelt over je gezondheidstoestand. Als je onder een koude douche staat, ben je je enorm bewust bent van iedere fysieke sensatie. Dit is zo sterk dat je het niet kan negeren en af te dwalen, je lichaam heeft alle aandacht. Het is een hele directe manier om je geest even te zuiveren en je lichaam echt te voelen.

3. Het is meditatief
Een koude douche laat je iedere keer weer het verbazingwekkende vermogen van ons lichaam zien om zich snel aan onze omgeving aan te passen. Je merkt dat je lichaam van een staat van grote stress naar een fase van kalmte en gewenning gaat en vervolgens naar echt genieten van de effecten van het koude water. De stem in je hoofd zegt eerst 'ik wil dit niet' en verzint van alles om te mogen stoppen. Vervolgens zeg je 'het valt wel mee ik ben al op de helft' om daarna in een fase te komen dat je je spieren voelt ontspannen, het niet meer koud is en je een ongelofelijke energie maar ook rust op voelt komen.

4. Het is een geweldige natuurlijke smart drug
Hoewel het niet iets is dat je kunt inslikken, dus technisch gezien geen smart drug, is het gevoel na een flinke koude douche alsof je hersenen op de meest fantastische manier zijn geëlektrificeerd. Het is als een energieschot die je hersenen wakker maakt. Ik ben totaal geen ochtendmens maar als ik vroeg opsta en een koude douch neem, ben ik de rest van de dag letterlijk tien keer productiever. Dan heb ik niet eens behoefte aan koffie. Sterker nog het werkt veel beter dan koffie.

5. Het is een instant stemmingsverbeteraar
Waar onderzoek naar cryocabines heeft aangetoond dat je serotonine en endorfine aanmaakt door de enorme kouboost, is dit van koud douchen niet hard bewezen in de zin dat het gemeten is. Maar het gaat er wat mij betreft om wat je zelf voelt en persoonlijk wordt ik keivrolijk van een goede koude douche en dat hoor ik ook altijd weer terug van anderen!

6. Het verbetert je koude tolerantie
Dagelijkse koude douches hebben mijn tolerantie voor koude temperaturen enorm verhoogd. Ik loop de hele winter in t-shirts, draag nooit handschoenen of een muts en mijn dikke winterjas hangt al jaren ongebruikt in de kast. Dit komt overeen met een studie die deze gewenning aan kou bij mensen die altijd koud douchen heeft aangetoond.

7. Het herinnert je eraan dat je emoties niet je realiteit zijn
Dit is in het verlengde van het eerste punt. Je voelt je altijd veel kouder in de eerste minuut douchen dan in de laatste minuut. Dit gevoel is geen echte weerspiegeling van de werkelijkheid. Je hebt simpelweg in het begin niet minder lichaamswarmte dan aan het einde. Zo maken koude douches me ervan bewust dat sterke emoties een valse realiteit kunnen creëren en dat ik niet altijd hoef te reageren op elke emotie die ik voel. Hoewel ik er vaak in het begin meteen uit wil springen, herinner ik mezelf er dan altijd aan dat als ik deze emotie gewoon even kan weerstaan, deze ook weer weg zal gaan. Zo wordt je baas over je emoties en dus de baas over je eigen realiteit. Je bent in control en het enig dat je hiervoor hoeft te doen is onder een koude douche gaan staan, hoe gaaf is dat?

Dit is deel 2 uit een serie over de voordelen van koud douchen. Lees hier deel 1.

koude douche