fbpx

Voordelen van koud douchen – deel 1.

6 april 2020
/ / /
Comments Closed

Koud douchen, of hoe je de crisis doorkomt zonder cryocabine

Nu Dr.Freeze gesloten is, moeten we helaas onze -bijna dagelijkse- gang in de cryocabine missen. Voor mijzelf is dit best vervelend want ik heb een aantal kwalen (COPD, rughernia en versleten knieën) waar de cryocabine echt een uitkomst voor is. Ik ben nooit benauwd en heb weinig last van de hernia en de knieen. Verder helpt het me op gewicht te blijven want ik kom vrij snel aan en per keer cabine ben ik toch altijd weer de lunch kwijt aan calorieën. Deze positieve effecten gaven mij ook ooit de drive om Dr.Freeze te starten. Helaas moet ik het zonder doen en dat merk ik meteen op alle vlakken. Hoe kom ik nu dan wel aan mijn dagelijkse portie kou? In ieder geval door koud douchen. Dat werkt niet zo goed als de cryocabine maar het heeft zeker positieve effecten op mijn lichaam. Normaal doe ik dit ook al en wel zo'n drie minuten per keer. Nu ik niet meer de cryocabine in kan, doe ik het nog een stuk langer. Ik kan het ook echt iedereen aanraden, ook naar koud douchen zijn wetenschappelijke studies verricht waarbij diverse voordelen naar voren komen. Ik zet ze even voor je op een rijtje.

Acht effecten van koud douchen

1. Koud douchen bevordert vetverlies. De theorie is dat koude blootstelling bruin vetweefsel (BBT of bruin vet) activeert, waardoor de BBT cellen calorieën verbranden om warmte te genereren. De details zijn in deze studie verder uitgewerkt (Engelstalig).

2. Het verlicht depressie Er zijn verschillende biomechanismen waardoor blootstelling aan kou je humeur zou moeten verbeteren. Deze studie veronderstelt dat blootstelling aan koude het sympathische zenuwstelsel activeert en de afgifte van noradrenaline in de hersenen verhoogt. Dezelfde studie beweert ook dat een koude douche waarschijnlijk een overweldigende hoeveelheid elektrische impulsen van perifere zenuwuiteinden naar de hersenen stuurt, wat zou kunnen werken als een antidepressivum. Een andere studie toonde aan dat baden in koud water de cortisolspiegel verlaagde.

3. Koud douchen verbetert de immuniteit. Koude douches veroorzaken vermoedelijk een verhoging van je stofwisseling, wat resulteert in een toename van de productie van witte bloedcellen. De witte bloedcellen zijn het werkpaard van je immuunsysteem. Een boost in witte bloedcellen is dus beschermend tegen ziekte. Deze studie rapporteerde een statistische significantie in de vermindering van ziekteverzuim.

4. Koud douchen bevordert spierherstel. Dit werkt vermoedelijk omdat koude douches ontstekingen verminderen door de bloedvaten te vernauwen. Deze meta-studie concludeerde dat spierpijn werd vertraagd door onderdompeling in koud water.

Minder onderzochte voordelen van koud douchen

5. Verbetert huid en haar Het is niet zo dat koud water noodzakelijkerwijs goed is voor je huid en haar maar dat van douchen met warm water je haar en huid kunnen uitdrogen en je huid geïrriteerd kan raken.

6. Verhoogt de bloedsomloop. Door het koude water gaat het bloed sneller circuleren om je lichaamstemperatuur op peil te houden.

7. Verbetert de slaap. Veel mensen geven aan dat ze beter slapen als hun lichaam en omgeving iets koeler zijn. Een koude douche nemen heeft natuurlijk een verkoelend effect op je lichaam.

8. Verhoogt het testosteronniveau. Blijkbaar verlagen koude douches de temperatuur van het scrotum, waardoor een optimale productie van sperma en testosteron mogelijk wordt.

Nu zou je denken, 'is dit waarvoor ik iedere dag die marteling moet ondergaan? Dat koud douchen is me dat allemaal niet waard!'. Welnu, behalve deze wetenschappelijk onderzochte voordelen zijn er nog andere voordelen die het voor mij persoonlijk nog veel waardevoller maken. Werkelijk iedereen om mij heen die dagelijks koud doucht, zegt dat dit eigenlijk de dingen zijn waardoor ze er echt een kick van krijgen. Die ga ik in mijn volgende blog behandelen!

Blog: de voordelen van koud douchen, deel 2.

 

koud douchen